Priručnik “Inkluzivna i ekološka obuka za obnovu baštine: Alati za profesionalce i organizacije”

Priručnik obuhvaća teme poput tradicijskih graditeljskih tehnika, ekološke tranzicije građevinskog sektora, te izazova i prepreka s kojima se suočavaju ranjive skupine tijekom osposobljavanja.

U sklopu projekta HERO, razvijen je priručnik “Inkluzivna i ekološka obuka za obnovu baštine: Alati za profesionalce i organizacije”, koji  nudi pregled metodologija i praksi za osposobljavanje stručnjaka koji rade na obnovi kulturne baštine, a posebno se fokusira na uključivanje ranjivih skupina i primjenu ekološki održivih praksi.

Preuzmite priručnik i istražite alate za održivu i inkluzivnu obnovu baštine:

Inkluzivna i ekološka obuka za obnovu baštine (hrvatski jezik)
Inclusive & ecological heritage restoration training (English)
Formation inclusive & écologique en restauration du patrimoine (Français)
(uskoro i verzija na grčkom)

Priručnik obuhvaća teme poput tradicijskih graditeljskih tehnika, ekološke tranzicije građevinskog sektora, te izazova i prepreka s kojima se suočavaju ranjive skupine tijekom osposobljavanja. Kroz tri ključna poglavlja, priručnik se bavi pedagoškim i tehničkim okvirom, analizom prepreka u procesu učenja, te ekološkim aspektima vještina povezanih s obnovom baštine. Praktični alati i smjernice, verificirani na terenu, namijenjeni su stručnjacima u sektoru baštine, građevinarstva, obrazovanja i socijalnog rada.

Priručnik naglašava važnost socijalne inkluzije i ekološke odgovornosti u obnovi kulturne baštine i nudi smjernice za korištenje održivih materijala, te metode za organiziranje inkluzivnih obuka koje uključuju marginalizirane skupine. Kroz studije slučaja iz Europe, priručnik prikazuje uspješne primjere koji ističu kako projekti obnove mogu doprinijeti lokalnom razvoju, stvaranju radnih mjesta i jačanju turizma.

Projekt HERO je rezultat međunarodne suradnje organizacija ACTA VISTA i BAO FORMATION (Francuska), BOULOUKI – Itinerant Workshop on Traditional Building Techniques) (Grčka), 4 GRADA DRAGODID (Hrvatska) i POUR LA SOLIDARITÉ (Belgija), a financiran je programom Erasmus+ za razdoblje od prosinca 2021. do listopada 2024.  Ovaj priručnik jedan je od rezultata projekta, a  predstavlja korak naprijed u povezivanju tradicije i suvremenih pristupa očuvanju baštine, istovremeno promovirajući inkluzivnost i održivost.

Zahvaljujući ovoj uspješnoj suradnji, priručnik će postati vrijedan resurs za profesionalce i organizacije širom Europe.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN