O obnovi lokve Tvrdovac na Velebitu

Još jedna u nizu aktivnosti kojima se bavimo kroz projekt “Stillwater Revival” s Parkom prirode Učka, Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Parkom prirode Biokovo, Udrugom BIOM i Hrvatskim Šumama, odvila se tijekom lipnja 2024.

Tekst i fotografije: Mislav Tovarac

Još jedna u nizu aktivnosti kojima se bavimo kroz projekt “Stillwater Revival” s Parkom prirode Učka, Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Parkom prirode Biokovo, Udrugom BIOM i Hrvatskim Šumama, odvila se tijekom lipnja 2024. Akcija obnove lokve Tvrdovac na Velebitu su koordinirali i izveli djelatnici Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit a cilj ove obnove je, kao i projekta u cijelosti, restauracija vodnih tijela na projektnom području (Velebit, Dinara, Biokovo, Učka) kako bi se povećala bioraznolikost, omogućila veća pristupačnost vode kao i zaustavljanje daljnjeg propadanja lokvi i bunara u napuštenim područjima.

O nekim akcijama u sklopu projekta “Stillwater Revival” smo prethodno pisali, a vlastita smo iskustva s terena, kao i iskustva stručnjaka u polju obnove vodnih tijela, objavili i podijelili u obliku Smjernica za obnovu lokvi i bunara na tradicijski način.

Lokva Tvrdovac izabrana je za obnovu radi svoje pristupačnosti i činjenice da se  i dalje aktivno koristi. Lokva se nalazi se na području PP Velebit i dom je mnogim stanovnicima parka. Upravo stoga u obnovu smo krenuli u vrijeme niskog vodostaja, tjedan dana pred najavljenu kišu. Osim prepumpavanja dijela vode iz lokve koje je bilo neophodno za pristup urušenim dijelovima suhozidnog podzidong prstena, potrebno je bilo i prorijediti vegetaciju koja je svakom godinom sve više stezala lokvu. Od mještana smo saznali da ova lokva nije bila održaana od sedamdesetih godina prošlog stoljeća što je osim korisnim, učinilo ovaj zahvat i pravovremenim.

Slika 1. Lokva Tvrdovac prije obnove

Nakon čišćenja i pripreme terena, sama obnova strukturalnog dijela svela se na popravak, a ponegdje i potpunu rekonstrukciju suhozida koji lokvu opasuje, te izbacivanje nanosa zemlje koji su nasrnuli u lokvu popuštanjem zidova koji su ju držali. Prisutne su bile i značajne količine mulja, koji nastaje taloženjem i degradacijom biomaterijala na tlu lokve. Nanosi zemlje i veći dio mulja su ručno uklonjeni pri čemu se posebna pažnja pridavala tome da se vodonepropusni sloj sa dna lovne ne ošteti. Ovakvim zahvatima potrebno je pristupiti oprezno i unatoč prednostima koje daje mehanizacija, često je mudrije djelovati sporije i preciznije.

Slika 2. i 3. Tijek obnove lokve

Kao i uvijek, entuzijazam i upornost daju rezultate. Tako je ovaj poduhvat unatoč jarkom suncu i ručnom iskopu kroz tri dana priveden kraju. Obnovljen je suhozidni prsten, kapacitet lokve je proširen i produbljen i pristup je uređen. Kako je to izgledalo prije i kasnije možete pogledati na fotografijama.

Slika 4. i 5. Lokva nakon obnove

Tijekom ove akcije obnovljeno je tridesetak metara zida, prekopano je i prebačeno desetak kubika zemlje, pojedeno nekoliko marendi na gradilištu i naposljetku je dotjerana jedna lokva. Zahvaljujemo se partnerima iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na organizaciji, znoju i prilici za sudjelovanje, djelatnicima Parka prirode Velebit na susretljivosti, trudu i radu koji su pružili i svima ostalima koji su nas podržali u ovoj akciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEN