Izvještaj s 8. Otvorenog prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe

Na poziv gospodina Željka Starčevića kao glavnog organizatora programa, imali smo priliku sudjelovati na „8. Otvorenom prvenstvu Crne Gore u gradnji suvomeđe“ koje se održavalo za vikend 14. i 15. rujna 2024. godine na platou odmorišta Kotobiljski izvor u hercegnovskom zaleđu.

Tekst i foto: Zvonimir Malbaša

Na poziv gospodina Željka Starčevića kao glavnog organizatora programa, imali smo priliku sudjelovati na „8. Otvorenom prvenstvu Crne Gore u gradnji suvomeđe“ koje se održavalo za vikend 14. i 15. rujna 2024. godine na platou odmorišta Kotobiljski izvor u hercegnovskom zaleđu.

Slika 1. Plakat

Glavni cilj manifestacije bio je prijenos znanja i umijeća suhozidne gradnje, a okupio je sudionike od Bare i Podgorice, preko Kotora, Herceg Novog i Dubrovnika, pa sve do naših članova iz Hrvatske, uz državljane Rusije nastanjene u Crnoj Gori.

U subotu je organizirana pokazna radionica gradnje suvomeđe, kao i prezentacija tradicionalnih alata za obradu kamena. Također, tokom oba dana za razgledanje je bila upriličena foto-postavka Gumna bokeljskog zaleđa, čiji je glavni, ako ne i jedini materijal upravo kamen. Na kraju subotnjeg programa, organiziran je obilazak Ljutog krša, geomorfološkog fenomena Parka prirode Orjen.

Slika 2. Uvodno predavanje i prezentacija alata
Slika 3. Radionica izrade suhozida
Slika 4. Obilazak „Ljutog krša“

Kao finale manifestacije u nedjelju je održano natjecanje koje je okupilo pet natjecateljskih ekipa. Ekipe su na raspolaganju imale po dvadeset minuta da izgrade suvomeđu u zadanim gabaritima. Zadatak je osim vještine tražio i dobru fizičku spremu. Kategorije su bile opća i nacionalna, a bilo je i miješanih ekipa, što pokazuje da suhozidi povezuju ljude s različitih strana svijeta i kultura.

Slika 5. Natjecanje u tijeku

U obje konkurencije, prvo mjesto zauzela je ekipa Kameno, sa 41 bodom, za koju se natjecao nas član Jakov Varenina. Drugo mjesto u općoj konkurenciji pripalo je našim članovima, aktualnim prvacima Hrvatske ekipi Dragodid-Vlaji (Zvonimir Malbaša, Mislav Malbaša i Ante Barać), uz osvojenih 40 bodova. Drugo mjesto u nacionalnoj konkurenciji, odnosno, treće u općoj, zauzela je ekipa Subra, prošlogodišnji prvaci Crne Gore. Treće mjesto u nacionalnoj konkurenciji pripalo je ekipi Rollingstones.

Slika 6. Pobjednička ekipa „Kameno“
Slika 7. Ekipa Dragodid-Vlaji

Suci su bili: Nikola Brajović (PK Subra, Herceg Novi), Anita Trojanović (Dragodid, Hrvatska) i Aleksandra Kapetanović (Expeditio, Kotor).

Slika 8. Suci u analizi

Po završetku natjecanja uslijedila je dodjela diploma i prelaznog kamena nakon čega su sudionici zajedno preradili suhozid u kamenu klupu.

Organizatori Prvenstva bili su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Planinarski klub Subra i Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi, dok su njegovo održavanje pomogli Sekretarijat za kulturu i obrazovanje općine Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi.

 

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR