Edukativno-volonterski suhozidni kamp Rože – Voštane 2023.

Od 5. do 10. rujna 2023. održan je Edukativno-volonterski suhozidni kamp Rože – Voštane na Dinari u organizaciji udruge BIOM i Dragodid.

Tekst i fotografije: Mislav Tovarac

Od 5. do 10. rujna 2023. održan je Edukativno-volonterski suhozidni kamp Rože – Voštane na Dinari u organizaciji udruge BIOM i Dragodid.

Kamp se odvio u sklopu projekta “Still Water Revival – Obnova i očuvanje ekosustava stajaćih voda na mediteranskim krškim planinama”, s ciljem revitalizacije slatkovodnih tijela na području Dinare. Na projektu sudjeluju Hrvatske šume, PP Biokovo, NP Sjeverni Velebit, PP Učka te Udruga Biom kao vodeći partner. Kroz edukativno-volonterski kamp, stručnjaci iz udruge Dragodid podučavali su sudionike tradicionalnim tehnikama gradnje i održavanja ove baštine kako bi ona opstala i u budućnosti.

Suhozidni kamp odvio se na području južne Dinare, iznad ceste na potezu Rože – Voštane, a glavni je zadatak bio obnoviti dvije suhozidne lokve i jedan bunar u okolici naselja Rože.

Jedna od obnovljenih lokvi bila je Varvodića lokva, smještena na tromeđi posjeda, očuvanog vanjskog prstena i potpornog zida. Nastala je 1953. godine, a njeno je dno i dalje sačuvano i drži vodu, te u njoj život buja. Međutim, suhozidi lokve su bili urušeni, a okolno je raslinje obraslo i narušilo funkcije lokve. Stoga je jedan od glavnih pothvata radionice bila sanacija suhozida u njenih gabaritima i čišćenje guste šikare.

S obzirom na to da se radilo o edukativno-volonterskom kampu, stručnjaci zaštite prirodne i kulturne baštine sudionicima su kroz dinamičan svakodnevni program dali uvid u teoriju obnove suhozidnih objekata u zaštićenim područjima, dok su praksu “odradili” zajednički, kroz rad na obnovi lokvi i bunara. Dio edukativnog programa odvio se i kroz prezentaciju rada udruge BIOM i udruge Dragodid, edukativnu šetnju, ali i raspravu o onome što su polaznici naučili i iskusili tijekom kampa.

Snalažljivi i okretni polaznici radionice vješto su pristupili svakom zadatku, upijajući teoriju i prakticirajući ju na licu mjesta. Slijedom toga, radionica je uspješno zaključena na obostrano zadovoljstvo polaznika i voditelja radionice. Vegetacija oko lokvi je očišćena, provale u suhozidima u sanirani, a kamen razrušenih suhozida izvađen je iz lokve, čime je njihov kapacitet povećan.

Zahvaljujemo svim volonterima na angažmanu i radujemo se idućoj prilici!

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

hrHR